Помните ли скандалната Бронзова къща, която трябваше да ознаменува с появата

...
Помните ли скандалната Бронзова къща, която трябваше да ознаменува с появата
Коментари Харесай

Паметник с черешка се издигна край генералите на лондонския "Трафалгар"

Помните ли скандалната Бронзова къща, която трябваше да ознаменува с появяването си на мястото на някогашния пантеон българското европредседателство през първата половина на 2018 година, само че по неразбираеми аргументи се появи едвам в последните дни на юни? На това място, съгласно решение на Общината, отдавна трябваше да има друга краткотрайна статуя - даже бе определена такава, само че към момента няма нищо. Оправдание биха могли да бъдат коронавирусът и епидемиологичната конюнктура. 

Във Англия епидемията не беше по-лека, само че това не попречи на лондонския площад " Трафалгар ", против Националната изложба и близо до колоната на Нелсън, да се появи следващото краткотрайно произведение на актуалното изкуство - гигантска топка от бита сметана с муха, кацнала на нея, черешка най-отгоре и дрон върху черешката. 

В ъглите на площада има четири пиедестала, върху три от тях има скулптури на един крал и двама генерали още от средата на XIX век. Четвъртият фундамент в северозападния ъгъл е построен през 1841 година и е бил предопределен за конна скулптура на Уилям IV, само че заради дефицит на средства е останал празен. По-късно по този начин и не се стига до единодушие за това кой монарх или боен воин да бъде подложен там. И тогава кметството взе решения да употребява постамента да краткотрайна експозиция на модерно изкуство.

Инсталацията, наречена " Краят " с височина 9.4 метра бе открита в четвъртък. Тя е най-високата от 13-те поръчани до момента статуи в поредицата, почнала през 1998 година, откакто постаментът беше оставен празен повече от 150 години. Победителите се избират от група водещи куратори и  художници, в единодушие и с публичното мнение. 

Впрочем и там закъсняха - скулпурата трябваше да бъде открита през март, само че в същия ден бе оповестена карантината и се наложи краткотрайно отсрочване. Скоро по-късно създателят ѝ  - британската художничка Хедър Филипсън, проведе разговори с кметството дали работата въобще е редно да бъде конфигурирана по време на пандемията.  Заглавието на творбата  не звучеше доста добре в миг, когато хиляди умираха. Сега обаче към този момент звучи оптимистично - като край на пандемията. 

" Краят "  ще остане на площада до пролетта на 2022 година, разгласи кметът на Лондон.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР